13 de des. 2013

COM PARLEM ALS INFANTS


Ens hem parat mai a reflexionar sobre aquest fet que sembla tan natural?

Bé doncs, la importància de “com ho fem” és cabdal per establir una relació de qualitat i de respecte envers els infants.

Des de ben petits els infants necessiten que la persona que en té cura es preocupi d’ells, els parli, els expliqui tot allò que farà i que posi veu a les accions, anticipant a l’infant tot allò que li interessa saber perquè forma part de la seva vida.

Hem de parla’ls-hi amb molta cura sempre, però sobretot ho hem de fer en el moment de les atencions, com és l’hora dels àpats i el canvi de bolquer. D’aquesta manera l’infant pot viure i sentir que hi ha moments durant el dia en els quals l’educadora està única i exclusivament per ell.

Les paraules que utilitzem amb els infants han de donar seguretat, han de descriure l’acció que estem fent, demanant respectuosament la seva participació, que donin sentit a les emocions, no jutgin ni etiquetin i que demanin permís a l’infant abans de fer qualsevol cosa amb ell.

L’escolta hauria de ser empàtica, estan sempre atents a les seves demandes, a allò que l’infant ens manifesta no només a nivell verbal sinó que també cal tenir en compte altres llenguatges; aprenen a escoltar els gestos, les accions i els seus silencis. És molt important escoltar al nadó quan pren la iniciativa i no només quan nosaltres li ho demanem.

Amb la resposta hauríem d’aconseguir que ell se senti bo i competent, que li aporti seguretat i que vegi que estem atents a ell. Tot això amb un to de veu serè i ferm però no intensiu per no interferir en el grup d’infants.

Les paraules precises, l’escolta empàtica i les respostes adequades dins d’un context acollidor afavoriran a crear una relació comunicativa molt rica entre l’ infant i l’adult.

Per a què una persona creixi sana cal que les seves necessitats bàsiques estiguin cobertes, que el nadó estigui net, descansat i alimentat a nivell físic, però també alimentat a nivell emocional, s’ha de sentir valorat, estimat i segur de sí mateix i per això caldrà respectar l’autonomia de cada nen i nena i crear un entorn on l’infant sigui capaç de créixer amb seguretat.


                                                                                                                                                    Anna


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada